Update 19 juni
Iedereen van 18 jaar en ouder kan vanaf nu een afspraak maken voor de gratis coronavaccinatie via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Deze vaccinaties worden door de GGD toegediend en verlopen dus volledig buiten de huisartsenpraktijken om.
Update 10 juni
Iedereen die geboren is in of vóór 1989 kan nu een afspraak maken voor de gratis coronavaccinatie via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Deze vaccinaties worden door de GGD toegediend en verlopen dus volledig buiten de huisartsenpraktijken om. Ook mensen geboren in 1956-1960 die zich niet hebben laten vaccineren door de huisartsenpraktijk kunnen zich alsnog laten vaccineren door de GGD met het vaccin van Pfizer of Moderna.
Update 1 juni
Iedereen die geboren is in of vóór 1981 (met uitzondering van 1956-1960) kan nu een afspraak maken voor de gratis coronavaccinatie via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Deze vaccinaties worden door de GGD toegediend en verlopen dus volledig buiten de huisartsenpraktijken om. Bent u geboren in 1956-1960 en hebt u zich nog niet laten vaccineren door uw huisartsenpraktijk? Dan kunt u via dezelfde website vanaf 5 juni een afspraak maken voor vaccinatie door de GGD met het vaccin van Pfizer of Moderna.
Update 17 mei
Iedereen die geboren is in of vóór 1955, of in 1961 t/m 1965 kan nu een afspraak maken voor de gratis coronavaccinatie via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Deze vaccinaties worden door de GGD toegediend en verlopen dus volledig buiten de huisartsenpraktijken om.
Update 8 mei
Iedereen die geboren is in of vóór 1955, of in 1961 of 1962 kan nu een afspraak maken voor de gratis coronavaccinatie via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Deze vaccinaties worden door de GGD toegediend en verlopen dus volledig buiten de huisartsenpraktijken om.
Update 29 april
Bent u geboren tussen 1961 en 2003 en komt u in aanmerking voor de jaarlijkse griepprik? Dan kunt u binnenkort door de GGD met voorrang worden gevaccineerd tegen het coronavirus (met het vaccin van Pfizer of Moderna). U ontvangt tussen 4 mei en 21 mei van ons een persoonlijke uitnodiging voor de coronavaccinatie, ook als u vorig jaar hebt gekozen om de griepprik niet te nemen. Om overbelasting van de GGD-afsprakenplanning te voorkomen, kunnen niet alle uitnodigingen in één keer worden verzonden. Hebt u na 21 mei nog geen uitnodiging van ons ontvangen terwijl u normaal gesproken wel in aanmerking komt voor de jaarlijkse griepprik, neem dan contact met ons op via ons contactformulier. Het heeft geen zin om eerder contact met ons op te nemen.
Update 28 april
Iedereen die geboren is in of vóór 1955 of in 1961 kan nu een afspraak maken voor de gratis coronavaccinatie via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Deze vaccinaties worden door de GGD toegediend en verlopen dus volledig buiten de huisartsenpraktijken om.
Bent u geboren in 1960 en patiënt bij ons? Dan ontvangt u deze week van ons een uitnodiging voor uw coronavaccinatie in onze praktijk. Onze patiënten geboren van 1956 tot en met 1959 hebben hun eerste vaccinatie van ons al ontvangen. U krijgt twee keer het AstraZeneca-vaccin met een tussenperiode van ongeveer 12 weken. Wij betreuren het dat er zoveel onrust is ontstaan over het AstraZeneca-vaccin vanwege het zeer kleine risico op bloedstolsels na vaccinatie, voor uw leeftijdscategorie is die kans ongeveer 1:100.000. De kans om ernstige gezondheidsschade op te lopen door het coronavirus is op uw leeftijd vele malen groter. Als u zich niet laat vaccineren dan hebt u op uw leeftijd ongeveer 300x zoveel kans om in het ziekenhuis opgenomen te worden dan als u zich wel laat vaccineren.
Helaas worden er elke dag onnodig veel mensen met een ernstige corona-infectie opgenomen omdat zij hun vaccinatie hebben afgezegd of uitgesteld. Er is momenteel geen ander vaccin voor u beschikbaar, dus maak gebruik van deze kans om uzelf te beschermen en stel uw vaccinatie niet uit.
Update 21 april
Iedereen die geboren is in 1954 of eerder kan nu een afspraak maken voor vaccinatie met het Pfizer-coronavaccin via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Mensen geboren in 1953 en 1954 ontvangen vanaf deze week ook per post een uitnodiging. Deze vaccinaties worden door de GGD toegediend en verlopen dus volledig buiten de huisartsenpraktijken om.
Huisartsenpraktijken zijn door de overheid gevraagd om hun patiënten geboren van 1956 tot en met 1960 te vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. Inmiddels hebben onze patiënten geboren van 1956 tot en met 1959 hun eerste vaccinatie ontvangen. Wij wachten op een nieuwe levering vaccins om ook onze patiënten van 1960 te kunnen vaccineren.
Oorspronkelijk zouden huisartsenpraktijken ook hun patiënten jonger dan 60 jaar met een medische indicatie zelf vaccineren. Dit is dezelfde groep patiënten die normaal gesproken jaarlijks door de huisartsen wordt uitgenodigd voor de griepprik. De overheid heeft nu gevraagd aan de GGD om deze vaccinaties uit te voeren. Omdat huisartsenpraktijken weten welke mensen dit betreft, zullen zij de uitnodigingen versturen waarmee mensen dan een prikafspraak bij de GGD kunnen maken. Het is nog niet bekend wanneer wij de uitnodigingen kunnen versturen, de overheid hoopt hier halverwege mei groen licht voor te kunnen geven. Zodra wij de uitnodigingen versturen, zullen wij dit op onze website vermelden. Het heeft geen zin om eerder contact met ons op te nemen of en wanneer u wordt uitgenodigd. Als u twijfelt of wij uw juiste adresgegevens hebben, dan kunt u deze op MijnGezondheid.net controleren en zo nodig aanpassen.
Update 10 april
Iedereen die geboren is in 1951 of eerder kan nu een afspraak maken voor vaccinatie met het Pfizer-coronavaccin via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Mensen geboren van 1949 tot en met 1951 ontvangen vanaf deze week ook per post een uitnodiging. Deze vaccinaties worden door de GGD toegediend en verlopen dus volledig buiten de huisartsenpraktijken om.
Huisartsenpraktijken zijn door de overheid gevraagd om hun patiënten geboren van 1956 tot en met 1960 te vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. Inmiddels hebben onze patiënten geboren van 1956 tot en met 1959 hun eerste vaccinatie ontvangen. Wij wachten op een nieuwe levering vaccins om ook onze patiënten van 1960 te kunnen vaccineren. Huisartsenpraktijken zijn ook gevraagd om hun patiënten jonger dan 60 jaar met een medische indicatie te vaccineren. Oorspronkelijk zou dit met het AstraZeneca-vaccin gebeuren, maar vanwege het risico op extreem zeldzame bijwerkingen wil de overheid dat mensen onder de 60 jaar met een ander vaccin worden gevaccineerd. Welk vaccin dit wordt en wanneer de vaccinatie zal plaatsvinden is nog niet bekend. Mensen jonger dan 60 jaar die al een eerste prik met het AstraZeneca-vaccin hebben gehad (bijvoorbeeld omdat zij in de zorg werken of een BMI van 40 of hoger hebben), kunnen hun vaccinatie wel veilig afmaken met een tweede prik van AstraZeneca als zij eerder geen ernstige bijwerkingen hebben gehad.
Update 19 maart
Inmiddels is gebleken dat het veilig en verantwoord is om de coronavaccinatie met het AstraZeneca-vaccin voort te zetten. Wij hebben vandaag een nieuwe uitnodiging voor de coronavaccinatie verstuurd naar onze patiënten die in 1958 en 1959 zijn geboren.
We kunnen ons voorstellen dat u misschien wat huiverig bent om zich te laten vaccineren met het AstraZeneca-vaccin na alle negatieve berichtgeving. Als de berichtgeving in de juiste context wordt geplaatst, blijkt echter dat er geen enkele reden tot bezorgdheid is. De vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin is tijdelijk stilgelegd, nadat er 30 gevallen van trombose waren gemeld na vaccinatie van in totaal 5 miljoen mensen in 6 weken. Trombose komt relatief vaak voor, in Nederland zo’n 30.000 keer per jaar op een populatie van 17 miljoen mensen. Dat betekent dat je op een populatie van 5 miljoen mensen in 6 weken tijd meer dan 1.000 gevallen van trombose verwacht. Dat er in de vaccinatiegroep maar 30 in plaats van 1.000 gevallen van trombose zijn gemeld, is dus juist veel minder dan je zou verwachten. Bovendien beschermt het AstraZeneca vaccin juist tegen trombose door het coronavirus. We weten namelijk dat mensen met het coronavirus veel vaker trombose krijgen en dat bloedstolsels in de longen een belangrijke reden zijn waarom mensen aan corona overlijden.
Het heeft geen zin om onze praktijk te bellen om te vragen of u met een ander merk vaccin geprikt mag worden. Dit is niet mogelijk en ook helemaal niet nodig. Bent u nog niet aan de beurt voor de coronavaccinatie, bel ons dan alstublieft niet, maar wacht tot u een uitnodiging ontvangt. Als we een nieuwe groep patiënten uitnodigen, vermelden we dit ook op onze website.
Update 14 maart
Vandaag hebben wij via de media moeten vernemen dat de overheid uit voorzorg heeft besloten om de komende twee weken (t/m 28 maart) niet te vaccineren met het AstraZeneca vaccin. Ondertussen wordt onderzocht of er een verband is tussen de vaccinaties en enkele meldingen van zeer zeldzame bijwerkingen. Vooralsnog lijken deze meldingen op toeval te berusten. Als u geboren bent in 1958 of 1959 dan hebt u van ons al een uitnodiging ontvangen voor vaccinatie in onze praktijk op 25 en 26 maart. Deze vaccinatie zal dus op een later tijdstip moeten plaatsvinden. U ontvangt van ons een nieuwe uitnodiging. Bel alstublieft niet naar onze praktijk met vragen over de coronavaccinatie.
Update 12 maart
Bent u geboren in 1958 of 1959? Dan ontvangt u uiterlijk 17 maart een uitnodigingsbrief van ons voor vaccinatie met het AstraZeneca vaccin. Deze vaccinatie vindt plaats in onze huisartsenpraktijk. Behoort u niet tot deze groep, dan mogen wij u helaas nog niet vaccineren, ook al hebt u misschien een medische indicatie. Het heeft dus geen zin om naar onze praktijk te bellen of u eerder gevaccineerd kunt worden.
Het AstraZeneca vaccin is negatief in het nieuws geweest, nadat er 30 gevallen van trombose waren gemeld na vaccinatie van in totaal 5 miljoen mensen in 6 weken. Trombose komt relatief vaak voor, in Nederland zo’n 30.000 keer per jaar op een populatie van 17 miljoen mensen. Dat betekent dat je op een populatie van 5 miljoen mensen in 6 weken tijd meer dan 1.000 gevallen van trombose verwacht. Dat er in de vaccinatiegroep maar 30 in plaats van 1.000 gevallen van trombose zijn gemeld, is dus juist veel minder dan je zou verwachten. Bovendien beschermt het AstraZeneca vaccin juist tegen trombose door het coronavirus. We weten namelijk dat mensen met het coronavirus veel vaker trombose krijgen en dat bloedstolsels in de longen een belangrijke reden zijn waarom mensen aan corona overlijden.
Update 10 maart
De komende 2 weken ontvangen de eerste mensen uit de leeftijdsgroep 75 tot en met 79-jarigen van het RIVM een uitnodiging voor een coronavaccinatie met het vaccin van Pfizer. Het gaat om mensen die geboren zijn in de geboortejaren 1941 tot en met 1946. Zij kunnen na ontvangst van de brief zelf een afspraak maken voor een vaccinatie via de GGD. Patiënten die echt niet mobiel zijn, kunnen in een latere periode de vaccinatie van de huisarts krijgen. Hoe en wanneer dit gaat gebeuren is nog niet bekend.
Update 12 februari
Huisartsenpraktijken zijn gevraagd om binnenkort te starten met het vaccineren van de volgende patiënten met het AstraZeneca vaccin:
1) Patiënten geboren in 1956 en 1957.
2) Patiënten die bij ons bekend zijn met een BMI boven de 40 en die geboren zijn in de periode van 01-01-1956 tot en met 31-12-2002.
3) Patiënten die bij ons bekend zijn met het syndroom van Down, die niet in een instelling wonen en die geboren zijn in de periode van 01-01-1956 tot en met 31-12-2002.
Komt u in aanmerking voor deze vaccinatie dan ontvangt u uiterlijk in week 8 een uitnodigingsbrief van ons. Bent u patiënt bij ons en hebt u een BMI van boven de 40 dan kunt u dit via ons contactformulier aan ons doorgeven. U kunt uw BMI berekenen op https://www.voedingscentrum.nl/nl/bmi-meter. Om fraude te voorkomen worden uw lengte en gewicht vóór de vaccinatie gecontroleerd. Behoort u niet tot één van de bovenstaande groepen, dan bent u helaas nog niet aan de beurt.
Update 4 februari
De 80+ers ontvangen vanaf morgen een uitnodiging voor vaccinatie. De GGD verstuurt de uitnodigingen en plant de vaccinaties in. Het uitnodigingsproces van de 80-84 jarigen loopt vanaf 5 februari tot begin maart, waarbij er van oud naar jong wordt uitgenodigd, te beginnen bij de 84-jarigen dus. De vaccinaties gaan volledig buiten de huisartsenpraktijk om.
Patiënten die echt niet mobiel zijn, kunnen in een latere periode de vaccinatie wel van de huisarts krijgen. Hoe en wanneer dit gaat gebeuren is nog niet bekend.
Update 30 januari
De 85+ers ontvangen deze week en volgende week een uitnodiging voor vaccinatie. De GGD verstuurt de uitnodigingen en plant de vaccinaties in. Dit gaat dus volledig buiten de huisartsenpraktijk om. Patiënten die echt niet mobiel zijn, kunnen in een latere periode de vaccinatie van de huisarts krijgen. Hoe en wanneer dit gaat gebeuren is nog niet bekend.
Update 26 januari
Fase 1: er is gestart met het vaccineren van medewerkers van verpleeghuizen, instellingen voor verstandelijk gehandicapten en ziekenhuispersoneel dat in contact komt met coronapatiënten. Dit wordt door de GGD en de instellingen zelf gedaan.
Fase 2: binnenkort wordt er gestart met het vaccineren van bewoners van verpleeghuizen (let op: dit is niet hetzelfde als een verzorgingstehuis) en kleinschalige woonvormen, en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling. Dit wordt gedaan door de instellingen zelf of door de huisartsenpost.
Fase 3: al onze patiënten van 90 jaar en ouder die thuis wonen en mobiel genoeg zijn, zullen deze week van ons een uitnodiging ontvangen waarmee zij een afspraak kunnen maken om zich op een GGD-locatie te laten vaccineren. Patiënten die niet mobiel genoeg zijn, zullen in een latere periode thuis gevaccineerd worden (het is nog niet bekend wanneer dit zal plaatsvinden).